Przyczyna trądziku młodzieńczego



Trądzik rozwija się w wyniku zatorów w pęcherzykach . Hyperkeratynizacja i tworzenie keratyny i łoju jest początkiem zmian. Rozszerzenie gruczołów łojowych i zwiększenie produkcji łoju następuje pod wpływem wzrost poziomu androgenów ( DHEA-S ). Zaskórniki są bezpośrednim wynikiem nadprodukcji łoju w gruczołach łojowych. W tych warunkach, naturalnie występujące głównie bakterie komensalne  Propionibacterium acnes,  mogą powodować stan zapalny , co prowadzi do zmian zapalnych ( grudki , krosty lub zainfekowane guzki) w skórze. W efekcie może tworzyć się zaczerwienienie a to spowodować blizny i przebarwienia.



Przyczyna trądziku: Hormonalna

Aktywność hormonalną, na przykład cyklu miesiączkowego i dojrzewania , może przyczynić się do powstawania trądziku. W okresie dojrzewania, wzrost poziomu męskich hormonów płciowych zwanych androgenami powoduje, że gruczoły pęcherzykowe rosną większe i zaczynają wytwarzać więcej łoju. Stosowanie sterydów anabolicznych może mieć podobny skutek. Kilka hormonów jest szczególnie związanych z trądzikiem: androgeny, testosteron , dihydrotestosteronu (DHT) i siarczan dehydroepiandrosteronu (DHEAS) oraz insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-I).

Rozwój trądziku pospolitego w późniejszych latach jest rzadkością, choć jest podobny do trądziku różowatego , który może mieć podobne objawy kliniczne. Trądzik pospolity u dorosłych kobiet może być cechą choroby podstawowej np. ciąży i zaburzeń, takich jak zespół policystycznych jajników czy rzadko spotykany zespół Cushinga . Menopauza - trądzik związany z nią występuje jako wytwarzanie naturalnych przeciwtrądzikowe hormonu jajnika estradiol nie po menopauzie. Brak estradiolu powoduje również przerzedzenie włosów, uderzenia gorąca, cienkiej skóry, zmarszczki, suchość pochwy, i predysponuje do osteopenii i osteoporozy, a także wyzwolenia trądzik (znane jako trądzik climacterica w tej sytuacji).


Przyczyna trądziku: Genetyczna

Skłonność do powstawania trądziku występuje rodzinnie. Na przykład, w wieku szkolnym chłopcy z trądzikiem często mają innych członków ich rodziny z trądzikiem. Historia genetycznie przekazywanego trądziku jest związana z wcześniejszym występowaniem trądziku i zwiększoną liczbę zmian trądzikowych.


Przyczyna trądziku: Psychologiczna

Chociaż związek między trądzikiem i stresem był przedmiotem dyskusji, badania naukowe wskazują, że zwiększone występowanie trądziku jest istotnie związane ze wzrostem poziomu stresu.  Badania młodzieży wykazały statystycznie istotną dodatnią korelację między poziomem stresu i nasilenia trądziku. Nie jest również jasne, czy trądzik powoduje stres, a tym samym utrwala się do w pewnym stopniu.


Przyczyna trądziku: Infekcje

Propionibacterium acnes (P. acnes) jest beztlenowe gatunki bakterii, która jest powszechnie zawierane powodować trądzik, choć epidermidis Staphylococcus został powszechnie odkryto odgrywać pewną rolę, ponieważ normalne pory pojawiają skolonizowany tylko P.acnes. Niezależnie od tego, istnieją szczególne subklonów szczepów P.acnes związanych z normalnego stanu zdrowia skóry i inne z długoterminowych problemy z trądzikiem. Jest jeszcze niejednoznaczny, czy którykolwiek z tych niepożądanych szczepów rozwijać na miejscu w niekorzystnych warunkach lub są patogennie nabyte albo ewentualnie w zależności od konkretnego pacjenta. Szczepy te albo mają możliwość zmiany, utrwalenia lub dostosowania się do, zaburzenia cyklu zapalnego, produkcji oleju i nieadekwatne działania złuszczanie trądziku pory. Co najmniej jeden szczep szczególnie zjadliwe, jednak nie krąży w Europie przez co najmniej 87 lat. W warunkach in vitro , odporność P. acnes na powszechnie stosowanych antybiotyków w leczeniu trądziku zwiększają się.


Przyczyny trądziku: Dieta

Wysoki ładunek glikemiczny diety wiąże się z pogorszeniem trądziku. Jest również pozytywny związek pomiędzy spożyciem mleka i większą szybkość i nasilenia trądziku. Nie zaobserwowano pogorszenia się trądziku po spożyciu innych związków, takich jak czekolady i soli. Jednak czekolada zawiera zmienną ilość cukru, który może prowadzić do dużego obciążenia glikemii i może być wykonane z lub bez mleka, w taki lub inny (patrz rodzajów czekolady ).


Komentarze